woensdag 7 september 2016

The Third Crusade

Het verder ontwikkelen van een recept wordt maar weinig gedaan bij Brouwerij Het Ferment. Een recept bedenken, brouwen en misschien, veel later, nog eens een aangepast recept brouwen, valt wat mij betreft niet onder 'ontwikkeling' van een recept. Echter de eerste aanzet tot een kloon van de Struise Pannepot heeft een leuke discussie met meerdere brouwers in beweging gezet. Vanuit meerdere hoeken zijn er brouwers met het recept gaan stoeien en hebben er hun eigen versie van gebrouwen. De bieren zijn ondanks de verschillen volgens eigen zeggen allemaal goed bevallen en vertonen gelijkenissen met het origineel. We zitten dus op de goede weg. Aan de hand van de resultaten kan het fijnslijpen van het recept worden gedaan.

De eerste versie van het recept was vrij zwaar in alcohol, veel mout en veel suiker, dit leverde een dichtheid van 1115 op. Het mondgevoel is zoet en vrij plakkerig en het bier bevat veel alcohol. Voor dit tweede recept is de dichtheid flink omlaag geschroefd, maar met een dichtheid van 1074 nog steeds genoeg alcohol. 
Uit een van de opmerkingen van Urbain Couteau van de Struise brouwers blijkt dat het recept in de loop van de jaren een versimpeling heeft doorgemaakt. In dit nieuwe recept zijn de maisvlokken en de rietsuiker uit het recept gehaald en de Special-B is vervangen voor de Chateau Café van Castle Malting. Een dergelijke mout stond vermeld in de eerste technische fiche van het bier. Daarnaast is de kandijsuiker vervangen voor een zelfgemaakte kandijsuiker, die veel meer smaak oplevert dan de versie uit de winkel.


Het recept

Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1074
Brouwzaalrendement-- : 72 %

Totaal brouwwater--- : 36 liter
Spoelwater---------- : 8 liter
Maischwater--------- : 28 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 50.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth)
 
 
76%  4807 g Pilsmout 3 EBC                     3    EBC  
8%     506 g Caramunich                         123  EBC   
2%     126 g Carafa III                             1084 EBC
4%     253 g Chateau Café                       200 EBC    
10%   632 g Kandijsuiker (bruin)             10   EBC

40m/62°C Maischdikte is: 4.42 L/kg
35m/70°C Maischdikte is: 4.42 L/kg

1m/78°C Maischdikte is: 4.42 L/kg

Brewers Gold   Bloemen    60 g  3.8 %az  75 min               
Styrian Golding  Bloemen  22 g  3.1 %az  15 min               

2 g tijm 5 min
10 gram sinaasappelschil 5 min
3 gram kaneel 5 min
3 g koriander 5 min

Gist: T-58         

2 opmerkingen:

  1. Hoe heeft deze bier uiteindelijk gesmaakt en kwam deze in de buurt van het orgineel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het bier is donker, zoetig, kruidig. De T58 lijkt de goede smaak te geven. Alleen de kruiden, vooral de tijm is overgedoseerd. Die mag minder. Ga je hem ook brouwen?

      Verwijderen